Geschiedenis

Huibert Jacobus Konijn was sinds de begin jaren ’30 van de vorige eeuw werkzaam op het strand van Egmond aan Zee. Begin jaren ’50 richtte Huib samen met de heer A. de Groot “het Zuiderbad” op. Daar verkochten ze onder andere flesjes Amstel bieren vanuit een grote zinken bak met scherfijs, zodat het bier lekker koud bleef. Na deze kortstondige samenwerking ging Huib alleen verder en richtte “Bad Zuid” op rond 1954. Tevens begon hij met de verhuur van de bekende strandcabines met een klep, die zijn kleinzoon nog steeds verhuurd.

In 1959 werd paviljoen De Schelp opgericht, het huidige Nautilus. Het bedrijf werd in de loop van jaren uitgebouwd tot een grote exploitatie met een ijskiosk, een paviljoen, een verhuurpunt en zo een 80 strandcabines. Huib en Lena hadden 2 zoons en een dochter. Andries, Leo en Marijke. Leo runde het verhuurgedeelte en Andries stond achter de bar in het paviljoen.

In 1976 werd De Schelp door Huib verkocht aan de heer A. Wijker, ”Adrie Woos”. Zoon Leo begon een snackbar in de Julianastraat, Estrella. Andries nam samen met zijn vrouw Kniertje Gul het verhuurgedeelte en de ijskiosk over van Bad Zuid. Door de toenemende drukte zagen ze het niet zitten om ook nog het paviljoen voort te zetten. De paviljoens op het Egmondse strand waren inmiddels aan het veranderen in complete restaurants.

Suikerzakje De Schelp
Oprichter Bad Zuid Huibert Jacobus Konijn
Vader Dries achter de bar bij strandpaviljoen De Schelp, 1968
Voor het ijstentje, moeder Kniertje met dochter Petra
Links Andries Konijn Junior, rechts Andries Konijn Senior

Kniertje ging verder met het runnen van het ijstentje, waar ze grotendeels in haar eentje vertoefde, in nood bijgestaan door dochter Petra. Aan de zuidkant van strandpaviljoen De Schelp, zette Andries het verhuur van strand- en ligstoelen, korven en windschermen voort bijgestaan door zijn vader en zoon.

Helaas sloeg in 1997 het noodlot toe. Door een kortstondig ziekbed overleden kort achter elkaar eerst Andries gevolgd door vader Huib. Kniertje zette nu samen met haar zoon Andries junior het bedrijf voort. Andries ging verder met het verhuur en zijn moeder ging verder met de ijstent.

Kniertje voor haar ijskiosk

Na een aantal jaren besloten moeder en zoon in 2012 dat het verhuur en de ijskiosk aan de noordkant van de strandafgang gecombineerd moest worden in een werkzamere situatie. Door de introductie van de koelbox en de toename van zelf meegebrachte spullen uit de supermarkt nam de vraag naar ijs, drinken, snoep en speelgoed af. Een zeewaartse verplaatsing van de Schelp zorgde er tevens voor dat het verhuur nu helemaal uit het zicht was verdwenen en men moeite moest doen om bij het verhuur te komen.

De uitbreiding van het verkooppunt waar men nu ook koffie en diverse snacks kan kopen, wordt zeer gewaardeerd door de mensen. In 2018 werd Bad Zuid uitgebreid met een groter terras met een aanzienlijke uitbreiding van zitgelegenheid en plaatsing van glasschermen. Kniertje stopt in 2020 in het bedrijf vanwege haar nu toch wel zeer verdiende pensioengerechtigde leeftijd.

Zo zet “Bad Zuid” zich voort, en wie weet neemt in de toekomst dochter Sarah het stokje over!

Afgang Zuiderbad, nu Bad Zuid
Strandcabines 1954
Translate »